İkamet Tezkeresi Nedir?
Türkiye’de, vizenin veya vize muafiyetinin tanıdığı süreden ya da doksan günden fazla kalacak yabancıların ikamet izni almaları zorunludur. Yabancı vatandaşlar bu belge ile beraber ülkemizde 6-12 ay süre ile ikamet edebilirler. İkamet izni, altı ay içinde kullanılmaya başlanmadığında geçerliliğini kaybeder.

İkamet tezkeresi (oturma izni) ;Öğrenim amaçlı kalmak isteyen,İnsani ikamet amacı ile kalmak isteyenler,Türkiyede ikamet eden yakınlarına refakat amaçlı kalmak isteyen,

Turistik amaçlı ülkemizde bulunan vatandaşlara en fazla 12 ay ikamet izinleri düzenlenmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti’nin vize muafiyeti uyguladığı (90 gün) ve vize muafiyeti uygulamadığı ülke vatandaşlarının vize süresinden daha fazla ülkemizde yasal olarak kalmak istemeleri halinde ikamet tezkeresi alması gerekmektedir.Oturum izni olarak da bilinen ikamet tezkeresini yabancılar, Türkiye’de bulundukları süre içerisinde ve giriş çıkışlarda yanında bulundurmalılar.

İkamet Tezkeresi Türleri
Amaçlarına göre ikamet tezkeresi türleri aşağıda belirtilmiştir..

Yabancıların vatandaşı oldukları ülkelere göre ikamet izinlerinin 4/4/2013 Tarihli 6458 No’lu Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu gereğince tek tip olarak Turistik amaçlı ikamet tezkeresi olarak belirlenmiştir.

İkamet Tezkeresi Çeşitleri
Yabancıların vatandaşı oldukları ülkelere göre ikamet izinlerinin 04/04/2013 Tarihli 6458 No’lu Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu gereğince tek tip olarak Turizm amaçlı ikamet tezkeresi olarak belirlenmiştir.

Çalışmaya Bağlı İkamet Tezkeresi
Bilindiği üzere, 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu 11.04.2013 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmış olup, Kanunun uygulamaya ilişkin hükümleri yayımından bir yıl sonra yani 11.04.2014 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Söz konusu Kanunun “Çalışma izninin ikamet izni sayılması” başlıklı 27 nci maddesinde; Geçerli çalışma izinlerinin ikamet izni sayılacağı, çalışma izni verilen yabancılardan Harçlar Kanununa göre çalışma izni süresi kadar ikamet izni harcı tahsil edileceği öngörülmektedir.

İkamet İzni Çeşitleri
MADDE 30 – (1) İkamet izni çeşitleri şunlardır ;

a) Kısa dönem ikamet izni
b) Aile ikamet izni
c) Öğrenci ikamet izni
ç) Uzun dönem ikamet izni
d) İnsani ikamet izni
e) İnsan ticareti mağduru ikamet izni

Kısa Dönem İkamet İzni
MADDE 31 – (1) Aşağıda belirtilen yabancılara kısa dönem ikamet izni verilebilir

a) Bilimsel araştırma amacıyla gelecekler
b) Türkiye’de taşınmaz malı bulunanlar
c) Ticari bağlantı veya iş kuracaklar
ç) Hizmet içi eğitim programlarına katılacaklar
d) Türkiye Cumhuriyeti’nin taraf olduğu anlaşmalar ya da öğrenci değişim programları çerçevesinde eğitim veya benzeri amaçla gelecekler.
e) Turizm amaçlı kalacaklar
f) Kamu sağlığına tehdit olarak nitelendirilen hastalıklardan birini taşımamak kaydıyla tedavi görecekler.

En uygun teklif için bizi arayın!
0212 586 87 46

For the best prices CALL US!
0212 586 87 46

Read in: enİngilizce